verbod-op-wegwerp-plastic

Europa stemt voor een verbod op wegwerpplastic

Europa stemt voor een verbod op wegwerpplastic

In het Europees Parlement is er positief gestemd voor een wetsvoorstel dat wegwerpplastic vanaf 2021 verbied. Onder wegwerpplastic vallen bijvoorbeeld plastic rietjes, plastic bestek, plastic borden, ballonstokjes en roer- en wattenstaafjes. Maar al te vaak komen dergelijke producten uiteindelijk als zwerfvuil op straat of in onze oceanen. Een groot deel van het Europees Parlement stemde woensdag in met het voorstel. Dit is zeer positief nieuws hoewel het nog niet betekent dat het verbod er ook daadwerkelijk komt. De milieuministers van de lidstaten moeten akkoord gaan.

Als het verbod er komt, moeten plastic wattenstaafjes, bestek, bordjes, rietjes, roer staafjes en stokjes van ballonnen voortaan gemaakt zijn van duurzaam materiaal. 70 procent van al het afval in de zee bestaat volgens de Europese Commissie uit deze plastic producten. Bovendien moet het gebruik van plastic bakjes voor eten en wegwerpbekers worden teruggedrongen. Verder moeten fabrikanten van bijvoorbeeld snoep wikkels en sigarettenfilters meebetalen aan afvalverwerking. Het parlement wil ook dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Ruim een op de drie flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt.

Gevaar voor mens en dier

Het is een plan van EU-commissarissen Frans Timmermans (Betere Regelgeving) en Jyrki Katainen (Groei). 571 parlementsleden stemden voor en 53 tegen. Volgens de EU-commissarissen vormt plastic afval in de oceanen een gevaar voor mens en dier. Vissen, vogels, walvissen en schelpdieren eten het afval op en daar worden ze ziek van. Bovendien komt het plastic zo uiteindelijk ook in het voedsel van mensen terecht.

Verder noemt de commissie al het wegwerpplastic een verspilling van grondstoffen. En verspilling is weer slecht voor de economie. Brussel hoopt dat dit verbod bedrijven aanspoort met duurzame alternatieven te komen.

Eerder verplichtte de Europese Unie alle lidstaten al om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Sinds die maatregel is ingevoerd, is het aantal plastic tassen in de Noordzee meer dan gehalveerd.

Bron: NU.NL