Het grote gevaar van de plastic soep
Als je er over nadenkt gaat het jouw inbeeldingsvermogen te boven maar elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat betekent concreet dat er elk jaar miljoenen dieren het leven laten denk maar aan: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen en al het andere oceaan leven. We weten al een tijdje dat het plastic, dat in de zeeën terechtkomt, niet verteert. Wat er wel gebeurd is dat uit elkaar valt in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep.
Dodelijk voor dieren en dus uiteindelijk ook voor mensen
De stukjes plastic die, in vervuild water liggen, worden steeds giftiger. Zeedieren zien ze maar al te vaak aan voor voedsel, en maar al te vaak met de dood tot gevolg. Het zeeleven wordt op deze manier vergiftigd en/of stikken in de plastic rotzooi. Je begrijpt dat de dieren die bovenaan de voedselketen staan, denk aan haaien, orka’s, dolfijnen en ijsberen, krijgen op deze manier zeer veel gif binnen doordat hun prooidieren vergiftigd zijn door het plastic dat zij eten. Het is wel duidelijk dat de gigantische hoeveelheden plastic in zee hebben enorm veel invloed op de gezondheid van zeedieren en daarmee op het hele ecosysteem hebben.
Gif in ons voedsel
Wist u dat, er onderzoek is gedaan naar de impact van plastic afval op meer dan 660 diersoorten. Van het kleinste plankton tot de grootste walvissen en alles wat daar tussen zit zoals vis en schaaldieren die wij mensen toch graag eten. Het is op zijn zachtst gezegd verontrustend hoeveel van ons voedsel uit zee verontrustend veel gif blijkt te bevatten. Als je dan bedenkt dat circa 2 miljard mensen wereldwijd van zee afhankelijk zijn voor hun voedsel dan zie je al snel het probleem.
Wat moet er dan gebeuren ?
Wat moet er gebeuren dat is de 64000 dollar vraag. Eigenlijk heeft niemand een sluitend antwoord op deze vraag. Ook wij bij plasticbak.nl hebben geen antwoord op die vraag. Wij denken echter wel dat alle begint met bewustwording/making. Hoe meer mensen bewust zijn van hun gedrag en de schade die dit aan richt hoe sneller mensen daar iets mee zullen gaan doen. Ja plasticbak.nl verkoopt plastic bakken dus het lijkt een wat kromme statement. Echter wij denken dat bewust omgaan met plastic wel degelijk kan. Ik denk maar even terug aan mijn jeugd waar mijn moeder een fervent liefhebber was van Tupperware producten.
Nou kun je stellen dat het gebruikte plastic daar niet oke is omdat het niet recyclebaar is. Het punt wat ik echter wil maken is dat ik nu nog steeds de tupperware bakjes van mijn moeder gebruik en die gaan nu al zo kleine 40 jaar mee. En dit is waar het volgens ons om gaat. Duurzaam omgaan met plastic en afschaffen van plastic tasjes bij de boodschappen, of plastic koffie bekertjes op je werk of rietjes in je frisdrank. Dat is allemaal plastic dat speciaal is gemaakt voor éénmalig gebruik en met name dat soort plastic drijft nu in grote bergen plastic rond in onze oceanen. Het oplossen van de plastic soep ligt dus ook bij ons als consument.