je-eigen-troep-opruimen

Je eigen troep opruimen leren wij al heel vroeg

Je eigen troep opruimen leren wij al heel vroeg

En toch, naar mate we ouder worden en ons meer gaan mengen in het dagelijks leven lijkt het alsof we deze vroeg aangeleerde regels steeds verder vergeten zijn. Wij gooien bergen plastic achteloos weg soms in de daarvoor bedoelde bakken maar vaak ook gewoon op straat of op het strand. Je doet dat eigenlijk, niet nadenkend over wat de gevolgen zijn van één zo een kleine actie. Dat pet flesje wat jij net achteloos in de goot liet belanden spoelt weg en komt terecht in het riool waar het op een reis gaat naar onze oceanen. Daar desintegreert het langzaam tot zeer kleine deeltjes die we dan micro-plastics noemen.

Die micro-plastics worden gegeten door vissen en komen zo in de voedsel keten terecht en uiteindelijk in ons lichaam. En daar mee is de cirkel rond, je krijgt je eigen afval weer terug in de vorm van giftige vis. Micro plastics worden ook opzettelijk gefabriceerd. Denk maar eens aan jouw gezicht-scrub middeltje wat jou ontdoet van dode huidcellen. De scrub komt van minuscuul kleine plastic bolletjes die jij vervolgens zou via de wasbak het riool in spoelt. Maar ja daar denk je niet aan als je bezig bent met je zachte huidje wel dan ?

microplasticsMicro-plastic komen zeer veelvuldig voor in heel veel cosmetische producten. Sterker nog de cosmetica industrie is een van de grootste vervuilers als het gaat om micro plastics en micro-beads. Waar het dan bijvoorbeeld direct mis gaat is bij de gedachte dat dit wel wordt gefilterd in onze water zuiveringsinstallaties.

Met een beetje kennis opdoen weten wij inmiddels dat onze waterzuiveringsinstallaties helemaal NIET geschikt zijn om micro plastics en micro-beads uit het afval water te filteren met als gevolg dat deze vervuiling direct richting onze oceanen spoelt.

Het gaat dus uiteindelijk om bewustwording. Bewustwording over de producten die je gebruikt en hun inhoud. De vraag is namelijk als jij weet dat je indirect jezelf vergiftigd door dit soort plastic vervuiling de zee in te spoelen die aan het eind van de rit terug komt in jouw lichaam via de voedselketen. Als je dat weet blijf je dan nog dit soort producten gebruiken en aanschaffen? Elk helder denkend mens denkt dan ineens twee keer na voor zij zo een product gebruiken. Het probleem is echter dat veel mensen geen flauw idee hebben van wat zij kopen en gebruiken als het om stoffen in het product gaat.

Hoe meer wij bij plasticbak.nl bezig zijn en nadenken over hoe je plastic duurzaam kunt gebruiken hoe meer wij schrikken van de mate waarin deze vervuiling zich heeft uitgespreid. Wij vinden dan ook dat plastic alleen zouden moeten worden gebruikt in verantwoorde vormen en voor duurzame doelen. Dus geen plastic rietjes en bestek voor eenmalig gebruik om maar iets te noemen. Wij kijken steeds vaker bij instellingen als plasticsoupfoundation.org omdat wij van mening zijn dat wij veel meer kennis nodig hebben om uiteindelijk dit probleem aan te pakken.

Plasticsoupfoundation.org wil, als het aan hun ligt plastic helemaal verbieden en uitbannen. Dit is, volgens ons, echter een utopie. Plastic zit zo verweven in onze maatschappij dat dit niet meer weg te denken valt. Wat op zich uiteraard geen reden is om dan maar achteloos met plastic om te gaan. Wij hebben als eindgebruiker net zo veel verantwoording te nemen als dat de industrie en voedselindustrie dat heeft. Wij vervuilen met zijn allen dus moeten wij dat ook oplossen met zijn allen en dat betekent ook wij als eindgebruiker. Alles hangt of staat met verantwoord gebruik, dus geen eenmalig plastic maar duurzaam recyclebaar plastic.

In de discussie rondom het plastic afval probleem wordt vaak gesproken over overheden en instellingen die dit probleem zouden moeten aanpakken. En dat brengt mij dan weer terug bij de titel van dit artikel. Je eigen troep opruimen. Wij hebben dat allemaal geleerd van onze ouders maar toch gaan we achteloos om met plastic afval. Laat een ander het maar oplossen. Dat is volgens ons een verkeerde gedachtegang, grijp nou gewoon eens terug op wat je vroeger hebt geleerd en ruim jouw rommel op een verantwoorde manier zelf op. Denk na bij wat je koopt, als een verpakking ook anders kan waarom dan toch die plastic verpakking kiezen. Het zijn kleine dingetjes die je, als “gewone burger” zoals men dat zo mooi noemt in Den Haag, zelf kunt doen als je maar na blijft denken over wat gevolgen zijn van acties die jij onderneemt.

cirino-microplasticNeem nou gereedschap, vroeger ging je naar de ijzerwinkel en daar kocht je een hamer, die kreeg je zo mee zonder verpakking. Tegenwoordig worden dat soort dingen in blisters verpakt, want dat zou makkelijker zijn voor de klant. Heb je wel eens geprobeerd zo een blister met je blote handen open te maken ? Dat gaat dus even niet, dit is vaak een keihard type plastic die eigenlijk puur overbodig is als hij om zoiets als een hamer of tang zit. Maar het is wel plastic, en vaak plastic dat niet afbreekbaar is.

Kip filé haalde je vroeger bij de poelier die jou een papieren zakje gaf waar jou kip file in werd mee genomen naar huis. Nu koop je dat zelfde stukje kip bij AH of LIDL of wat ook en daar zit die kip in een plastic verpakking of de komkommer of winterpeen in shrink wrap folie. Het argument van bijvoorbeeld AH is dat plastic een veiligheid dingetje is op gebied van voedselveiligheid. Wat een onzin meneer AH, wij zijn allemaal niet dood gegaan van het kopen van losse aardappelen of winterpenen dat is eeuwen zo gedaan en nu ineens is er een voedselveiligheid issue ? Wat er aan de hand is, is dat het shrink wrap folie de houdbaarheid verlengt, dat is prima maar daar profiteert AH van en niet zo zeer de klant. Met langere houdbaarheid hoeft AH minder weg te gooien (wat op zich een mooi streven is) en kunnen ze je dus eigenlijk oude rommel verkopen dat al twee weken op de plank ligt.
Hoe veilig is dat dan kan je je afvragen. Zeker als je iets verder kijkt/denkt en je dus realiseert waar dat plastic terecht komt.

Wat ik maar wil zeggen is dat wij het schoonmaken en houden van onze leefomgeving niet direct moeten zoeken bij grote multinationals omdat het begint bij ons als consument. Als wij als consument weigeren nog langer shrink wrapped komkommers te kopen dan stopt men er van zelf mee. Misschien moeten we wel back to basics of terug naar de basis. Misschien zijn wij onszelf wel voorbij geschoten met al dat zo genaamde gemak wat achteraf geen gemak is maar een gevaar. Het gebruik van plastic hoeft niet per definitie slecht te zijn, echter het gebruik van wegwerpplastic moet gestopt worden want het is het wegwerpplastic dat uiteindelijk ons leef milieu verontreinigt en daarmee ook onszelf. Dus stoppen met plastic bekers en glazen, plastic bestek, tasjes voor eenmalig gebruik en al het andere plastic dat bedoeld is voor eenmalig gebruik. De consument heeft hier iets over te zeggen en dit kan krachtig genoeg zijn om dit probleem bij de horens te vatten en de fabrikanten op hun verantwoordelijkheden te wijzen zolang wij onze eigen verantwoordelijkheid maar niet vergeten.