Plastic_fietspad_in_Zwolle

Zwolle test fietspad van gerecycled plastic

Zwolle test fietspad van gerecycled plastic

Zwolle in de provincie Overijssel heeft een primeur met de opening van een stuk fietspad dat is gemaakt van gerecycled plastic. Op dit moment gaat het om slechts 30 meter van het plastic fietspad als test. Het fiets pad is gemaakt uit een kleine 218.00 plastic bierbekers en is opgebouwd uit losse prefab compartimenten. In de plastic prefab compartimenten kunnen leidingen worden doorgevoerd en de compartimenten kunnen worden voorzien van afwatering.

De compartimenten worden met een klik verbinding aan elkaar verbonden om zo een geheel te vormen. Dit moet onderhoud aan het fietspad makkelijker maken. Volgens de bedenker van het plastic fietspad zitten er nog meer voordelen  aan dit systeem ten opzichte van een gewone weg. Zo is de aanleg van zo een fietspad veel sneller te realiseren dan wanneer je het fiets pad op de conventionele wijze zou maken met asfalteren. Daarnaast zit in het fietspad een holle ruimte, waarin regenwater kan worden opgeslagen terwijl er ook ruimtes in zitten waar kabels door heen kunnen worden gelegd en die ruimte is weer voorzien van een afwater systeem.

plastic-road

De compartimenten zijn dus gemaakt uit gerecycled plastic waarbij de boven kant is afgedekt met gravel. Helemaal nieuw is dit systeem echter niet, in Amsterdam heeft men al straten bestraat waarbij er ook plastic compartimenten worden gebruikt onder de bestrating. Of die compartimenten uit gerecycled plastic zijn gemaakt is echter niet duidelijk. Toch is dit initiatief er weer een dat is ontstaan uit een probleem namelijk, een plastic overschot. Het is dus een prachtig initiatief ware het niet dat het volgens de bedenkers is gemaakt uit bier glazen, het zou nog mooier zijn als hier nog veel meer soorten plastic in kunnen worden verwerkt.

Het zijn dit soort initiatieven die uiteindelijk zullen gaan helpen bij het opruimen en beheren van de plastic berg. Bijkomend voordeel van dit plastic fietspad is dat het aan het eind van de rit volledig recyclebaar is. Bij plasticbak.nl zijn wij altijd heel blij om dit soort initiatieven te zien. Natuurlijk zijn er ook mensen die sceptisch zijn over dit project en dat is begrijpelijk. Het zou natuurlijk mooier zijn als wij plastic niet hoeven te recyclen omdat wij bewust omgaan met plastic. Het probleem is echter dat dat vraagt om een gedragsverandering en in de regel duurt dit veel langer om te realiseren.

In de tussentijd zitten wij met een plastic probleem wat opgelost moet worden en dan zijn initiatieven als dit een zeer positieve ontwikkeling. Zelfs als wij met zijn allen bewuster met plastic omgaan (en dat MOET ) blijft de plastic berg en plastic soep nog steeds bestaan die gaat niet weg en wordt niet minder door een gedragsverandering. Een gedragsverandering draagt bij aan het minder produceren van nieuw plastic, maar het lost niet het probleem op wat er al is, daar moet je met andere activiteiten aan werken om dat op te lossen.

Wij hebben dus beide nodig. Ja, er moet een gedragsverandering in gang worden gezet om verdere groei van de afval berg te stoppen en tegelijkertijd moeten er ideeën worden ontwikkeld om dat plastic wat er nu al rond zwerft op te ruimen en te recyclen.