3d-print-huis

Gaan wij in de toekomst 3D huizen printen uit plastic ?

Gaan wij in de toekomst 3D huizen printen uit plastic ? Deze vraag rees bij ons toen wij een artikel lazen op Facebook over het Amerikaanse bedrijf ICON die huizen bouwt door gebruik te maken van 3D print technieken. Voor ieder mens geld dat er een aantal basis behoeften zijn die wij als mens nodig hebben om te overleven. Zo is water en voedsel essentieel en een dak boven ons hoofd is ook geen overbodige luxe. Toch heeft niet iedereen de luxe van een dak boven zijn hoofd. Maar een Amerikaans bedrijf heeft daar misschien een oplossing voor gevonden. Sterker nog het bedrijf slaat twee vliegen in 1 klap zij gebruiken een nieuwe techniek die het mogelijk maakt cement te gebruiken als 3d printer filament.

Echter wat zou er te doen zijn met bijvoorbeeld de gigantische plastic afval berg waar mensheid geen raad mee weet. Wat nou als er een filament wordt gemaakt van dit plastic afval wat weer gebruikt wordt om goedkope huizen van te bouwen/printen ? Wij weten allemaal dat plastic moeilijk of niet afbreekbaar is dus waarom geen plastic inzetten voor het bouwen van huizen. Nou begrijpen wij ook wel dat je een iets grotere printer nodig hebt als het gaat om het printen van huizen of onderdelen daarvan. Echter de techniek is er net zoals het probleem van plastic afval in onze oceanen. Dus waarom zouden we geen gebruik van maken van die techniek.

Plastic huizen zouden zeer duurzaam zijn als het gaat om het bouw materiaal zelf. Daarnaast kan een hele hoop van het interieur ook uit plastic worden geprint. Plastic is sterk en daarnaast ook een stuk lichter als cement of beton. Let wel wij zeggen niet dat nu ineens heel Amsterdam of Rotterdam uit plastic geprinte huizen moet krijgen, maar wij hebben in Nederland een woning schaarste zeker als het om betaalbare woningen gaat. Daarnaast hebben wij in Nederland ook nogal wat mensen die dakloos zijn die met een kleine plastic woning geholpen zouden zijn.

Het idee van huizen printen is duidelijk niet nieuw en wij hebben dus ook niet het wiel uitgevonden zoals je op de foto kunt zien. Het Amerikaanse bedrijf ICON heeft een methode ontwikkeld om een enkel huis van bijna 200 m² te printen uit cement in doet dat in minder dan 24 uur, dit is een fractie van de “normale” bouwtijd. Als alles volgens plan verloopt zullen er ongeveer 100 woningen worden gebouwd van de inwoners van El Salvador  in het aankomende jaar.

Dit is een prachtig initiatief en zal ook vele burgers gaan helpen en het idee op zichzelf is geniaal. Echter waarom met cement vroegen wij onszelf af. Waarom niet uit plastic afval ? Zou het niet prachtig zijn als wij de plastic soep en afval bergen om kunnen smelten om daar vervolgens betaalbare woonruimte uit te maken. Uiteraard zou je moeten kijken naar mogelijkheden om in plaats van een enkele woning bijvoorbeeld ook omhoog te kunnen bouwen. Maar als je bedenkt dat je veel sneller en duurzamer kan bouwen dan de huidige manier van huizen bouwen is er misschien wel iets te zeggen voor het idee van ICON.

Hoe meer je nadenkt over wat wij onze aarde aandoen en en hoe wij problemen zouden kunnen oplossen hoe meer het idee van het printen van huizen gaat spelen. Er moet een bedrijf komen dat een printer kan ontwikkelen die grote onderdelen aan kan en er moet een filament worden ontwikkeld wat sterk genoeg en duurzaam genoeg is om huizen uit te bouwen. Als die er zijn staat er niets meer in de weg om een pilot te starten met 3D geprinte woningen.

Zomaar wat voordelen op een rij waarom dit geen slecht idee zou zijn

  • Plastic is duurzaam omdat het moeilijk af te breken is, in dit geval is dat een pre.
  • De plastic soep en afvalbergen zouden drastisch verminderd kunnen worden door recycling.
  • Plastic is flexibel en licht en zou dus prima kunnen worden toegepast in aardbevingsgebieden.
  • De bouwtijd voor een enkele 200 m² gaat drastisch omlaag stel je voor wat dit voor complete stadswijken zou betekenen.
  • Plastic is recyclebaar dus slopen van woningen geeft nieuwe grondstoffen voor de volgende woning noem het woning reincaratie.
  • Plastic is maakbaar in elke kleur wat het bouwen van woonwijken aardig kan opfleuren.

 

Dit zijn zomaar wat ideetjes die wij uit onze mouw schudden maar denk er eens over na, hoe langer je er over nadenkt hoe logischer het lijkt.