plastic-recycling-machine

Bouw je eigen plastic recycle machine

Bouw je eigen plastic recycle machine en lever op jouw geheel eigen wijze een bijdrage aan het terug dringen van de plastic overschotten in ons land. Het is een feit dat plastic veel minder word gerecycled dan wij denken. De trieste waarheid is dat wij maar 10% van het aangeboden plastic recyclen. Het is op dit moment voor bedrijven nog steeds meer rendabel om nieuw plastic te maken wat zoveel betekent als dat zij helpen om het plastic probleem groter te maken in plaats van kleiner. Dat is dus een beetje jammer want eigenlijk is plastic recyclen zeer simpel.

Dave Hakkens ontwerpt ze én zet de ontwerpen open source op internet. Zijn missie: lokale plastic recycle werkplaatsen mogelijk maken, overal ter wereld.

Plastic smelt al bij lage temperaturen en kan zonder veel druk in vormen geperst worden. Veel oude plastic voorwerpen kun je dan ook makkelijk een tweede leven geven. Plastic afval is overal in grote hoeveelheden aanwezig. Wanneer je het sorteert, versnippert en smelt, heb je een prima grondstof voor nieuwe producten. Zelf maakte Dave van lege plastic flessen onder meer vazen, lampen en kaarsenstandaards. Zijn ideaal is dat de plastic hergebruiker net zo gewoon wordt als de timmerman en de metaalbewerker.

Dave ontwikkelde vereenvoudigde versies die in een kleinschalige recycle werkplaats gebruikt kunnen worden. Door de instructies open source te maken, wil hij de machines voor iedereen beschikbaar maken en de ontwikkeling versnellen. Zijn streven is dat de machines modulair worden, zodat onderdelen snel zijn te vervangen en te upgraden

Dave gebruikt bewust technieken en materialen die overal ter wereld toegepast kunnen worden. Een van de machines bouwde hij van een afgedankte oven. Er zijn dus geen grote investeringen nodig voor de aanschaf van machines. Dat maakt het laagdrempeliger om een werkplaats te starten. Mensen kunnen daar dan hun plastic afval naartoe brengen, dat dan als grondstof hergebruikt wordt. Zo’n lokale aanpak zou juist in ontwikkelingslanden een belangrijke stap voorwaarts kunnen zijn. Systemen voor afvalinzameling en -verwerking zijn daar vaak niet of nauwelijks aanwezig.

Hergebruik in de 3D printer

Grootschalige plastic recycling is geen optimale oplossing, zegt ook hoogleraar materiaalkunde Joshua Pearce. Het is goedkoper om plastic afval te hergebruiken als filament (‘inkt’) voor 3D printers. Lokaal hergebruik scheelt bovendien nog eens flink in de kosten voor transport. De Recyclebot en de Filabot zijn kleinschalige recycle-apparaten die speciaal ontwikkeld zijn om filament te maken. Ze zijn vergelijkbaar met de machines van Dave. Voor een werkplaats in een ontwikkelingsland is de prijs van zo’n apparaat echter niet makkelijk op te brengen. Het staat daarom hoog op Dave’s verlanglijst om te zorgen dat zijn machines ook filament kunnen maken. Dan kan Kodjo Afate Gnikou uit Togo zijn zelfgebouwde 3D printer voortaan vullen met zelfgemaakt filament!

Bron: nudge.nl