plastic-afval-op-verlaten-festivalterrein

Gaat plastic afval verboden worden op festivals

De organisatie van het toonaangevende Britse muziekfestival Glastonbury wil als eerste festival helemaal van plastic af. Organisatoren zijn van plan om plastic te bannen op het festival, dat terugkeert in 2019.

Dat meldt organisator Emily Eavis aan BBC 6 Music.

Plastic afval op festivals
Op festivals worden bergen afval gegeneerd: plastic bekers, voedselverpakkingen, rietjes, enzovoort. Met een dagelijks bezoekersaantal van 175.000 is dat voor Glastonbury niet anders. Volgens eerdere schattingen van de organisatie worden er tijdens het event ongeveer 1 miljoen plastic flesjes weggegooid.

Daarom is het volgens de organisatie van het Glastonbury festival tijd om er iets aan te doen. Details van het mogelijke plastic verbod zijn nog niet verder uitgewerkt want het is een ‘enorm project waar meerdere partijen bij betrokken zijn.’

De organisatoren hebben nog even de tijd want dit jaar is er geen festival. De grond waarop het festival gehouden wordt moet namelijk één keer per vijf jaar herstellen.

Duurzame evenementen
Evenementen zijn al langer bezig om te verduurzamen. Zo introduceerde Glastonbury in 2014 roestvrij stalen flessen en gratis watertappunten. Twee jaar later volgde een stalen beker met een statiegeld systeem. Een dergelijk systeem wordt al jaren in Duitsland gebruikt, zij het met bekers van hard plastic.

Het Rotterdamse festival Duizel heeft juist een tegenovergestelde aanpak. De laatste twee jaar heeft het festival ingezet op zoveel mogelijk gebruik van plastic voor verpakkingen met focus op inzameling en recycling. “Zo hebben we aan het eind van ons festival één grote berg plastic afval, die kan worden gerecycled tot nieuwe, toffe producten”, stelde de organisatie vorig jaar.

Lees hier hoe festivals inzetten op duurzaamheid:

Bioplastic beker als grondstof voor drankmuntjes
Regenponcho’s van suikerriet
Duurzame elektriciteit van urine festivalbezoekers
Plastic drankflesjes

Volgens cijfers van Euromonitor International werden in 2016 wereldwijd 480 miljard plastic drankflesjes verkocht. Dat was een stijging van 60 procent in vergelijking met tien jaar daarvoor. Euromonitor International berekende dat het aantal plsatic drankflesjes verder zou groeien tot ongeveer 585 miljard plastic drankflesjes in 2021.

De meeste plastic flesjes zijn van PET-plastic gemaakt, wat in principe goed recyclebaar is. In Europa werd in 2016 ruim 55 procent van het PET-plastic gereycled. Wereldwijd belandt echter het grootste gedeelte op de stortplaats of in de oceaan.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl