the-ocean-cleanup

The ocean cleanup vaart uit

The ocean cleanup vaart uit

Boyan Slat is nog steeds een vwo-scholier van 16 jaar oud als hij op vakantie in Griekenland is. Tijdens een duik-tour in de Middellandse zee komt hij daar plastic zakjes en ander afval tegen. Boyan ziet deze vervuiling en dat stoort hem mateloos, en hier midden in de Middellandse zee ontstaat bij Boyan het eerste idee voor wat nu The Ocean Cleanup wordt genoemd. Zoals gezegd Boyan is dan 16 jaar oud en scholier op het Grotius College in Delft. Hij besluit dat hij voor zijn profielwerkstuk onderzoek gaat doen naar hoe de plasticsoep in de oceanen opgeruimd moet worden. Zijn profielwerkstuk wordt beoordeeld met de hoogste score.

Nu 8 jaar later is het dan eindelijk zover. Zijn idee is werkelijkheid geworden en is nu vertrokken richting stille oceaan. Het project is op sleeptouw genomen en zal worden geïnstalleerd in de stille oceaan waar het aan het werk gaat om de stille oceaan schoner en als het even meezit plastic vrij te maken.

De hele installatie, bestaat uit een 600 meter lange buis die in een U-vorm, in de Stille Oceaan komt te liggen. Door de oceaan stroming wordt het plastic in de richting van System 001(de huidoge naam van deze eerste versie), gedreven. Onder de buizen zijn doeken geplaatst die moeten voorkomen dat het plastic onder de buizen door kan. Vissen en ander zee leven kan gewoon onder de doeken door zwemmen dus daar is het geen belemmering voor.

Toch is er wel ook kritiek op dit idee. Gijsbert Tweehuysen kent ook de kritiek op de plannen van The Ocean Cleanup. “Het is een ‘end-of-pipe-oplossing’. Al het plastic dat nu in de oceaan ronddrijft is er ooit in terechtgekomen en heeft er lange tijd over gedaan om in die stroming te komen. Dat los je hiermee niet op, maar het is al superbelangrijk om het afval eruit te halen.”

Wil je het hele artikel lezen volg dan de bron link hier onder,

Bron: NU.NL