plastic-soep

Bewust omgaan met plastic afval, waar is het mis gegaan?

Bewust omgaan met plastic afval, waar is het mis gegaan ?

Plastic is al jaren lang een issue als het gaat om ons milieu, we weten al jaren dat het niet vergaat en toch is er steeds meer plastic gefabriceerd over de jaren heen.
Ik weet nog uit mijn jeugd dat mijn moeder aardappelen los is haar tas liet gooien en andijvie werd verpakt in een oude krant, bij de afhaal chinees kwam je met je eigen pannetjes en kreeg daar jouw bestelling in mee. Bij de slager kreeg je jouw vleeswaren mee in een papieren zak. En dat is nog niet eens zo heel lang geleden.

Met wat wij nu weten over wat plastic doet en hoe het zich langzaam wereldwijd verspreid en zo uiteindelijk in onze voedselketen terecht komt kun je nadenken en je de vraag stellen of het vroeger toch niet beter was. Ik persoonlijk denk van wel. Tegenwoordig is plastic niet meer weg te denken en wordt het verwerkt op plekken waar wij geen weet van hebben.

Plastic is niet meer weg te denken, of toch wel ?

En toch wordt het hoogtijd dat wij een alternatief gaan vinden voor het gebruik van plastic. Overigens geld dat voor al ons afval maar dat is een ander verhaal. Ga nou voor jezelf eens na hoeveel keer per week jij iets van plastic in je handen hebt en wat ook in een andere verpakking of behuizing had kunnen zitten. Denk maar aan wanneer je boodschappen gaat halen. Bij de grootgrutters als AH, Jumbo,Lidl, Dirk noem ze maar op, is het heel normaal dat wij ons vlees voor verpakt krijgen in plastic bakjes die dan ook nog eens in een plastic krimplaag plastic is ingepakt. Dus 1 stukje vlees 2 x in plastic verpakt. Of een pak drink yoghurt waarvan de binnenkant van de verpakking is gecoat met een plastic laag. En zo kan je nog een hele lijst bedenken van plastic voorwerpen die puur gebruikt worden als verpakking en na eenmaal gebruikt te zijn worden weggegooid en in het milieu terecht komen.

seanet-world-map-great-oceanic-garbage-patches-10-year-plan

Plastic is overal en als je er op gaat letten snap je ineens waar die plastic patches of zoals het ook wel genoemd wordt plastic soep in onze oceanen vandaan komen. Plastic breekt biologisch niet af maar dat betekent niet dat het zijn vaste vorm behoud. Als plastic langdurig wordt blootgesteld aan water en zonlicht brokkelt het af in steeds kleiner wordende stukjes. Die kleine stukjes plastic zwerven door onze oceanen en worden door vissen en zeedieren voor voedsel aangezien. Het is nu al aangetoond dat plastic via vis en dergelijke in onze voedselketen terecht komt en dus ook in onze lichamen. Dat kan nooit goed zijn denk ik dan maar.

Plastic wordt gemaakt voor ons als consument dus wij als consument kunnen het gebruik en dus de productie ervan ook terug drukken. Plastic heeft een aantal voordelen tegenover het bloot laten liggen van bijvoorbeeld vlees. En dat is presentatie in de eerste plaats, wij willen kunnen zien wat wij kopen. Daarnaast kun je door voedingsmiddelen in plastic te verpakken een langere versheid bereiken. Plastic heeft zich heel langzaam ingegraven in ons dagelijks leven en handelen.

Zo is sinds de jaren 80 de wereldproductie van plastic zes keer in omvang toegenomen, elke Europeaan is verantwoordelijk voor 30 kilo plastic afval per jaar.
Pluspunt: in Nederland nam de hoeveelheid ingezameld huishoudelijk afval toe van 25 miljoen kilo in 2009 naar 150 miljoen kilo nu. Minpuntje: ruim een kwart daarvan is niet recyclebaar.(Bron: nrc.nl)”

Wie gaat dit oplossen ?

Het is twee voor twaalf voor onze oceanen maar ook voor onze flora en fauna op land en dus voor ons als consument. Je hoort vaak dat wij als consument dit in ons eentje kunnen oplossen en voor een deel is dat natuurlijk ook zo simpel door bewustwording. Dit wil echter niet zeggen dat overheden hier geen hand in kunnen hebben. Daar zijn nu wel stappen in genomen door de Europese commissie maar dat is lang niet genoeg. De Europese commissie wil al het plastic dat wordt gemaakt puur voor eenmalig gebruik verbieden. Denk aan rietjes, plastic messen vorken en lepels en meer van dat soort producten die puur gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Dat is duidelijk taal en een zeer goede stap in de goede richting. Maar het is niet genoeg.

Wat mooi is om te zien is dat er wel wordt mee gedacht ook door de supermarkten die nu met eco plastic bakjes komen die wel afbreekbaar zijn en zo bij het gft afval kunnen. Dit had al veel eerder bedacht moeten zijn. Zoals vaak is het echter dweilen met de kraan open zolang er nog steeds plastic wordt verwerkt in vrijwel alles wat je vast pakt. Het ontstaan van het plastic probleem hebben wij allemaal aan mee gewerkt van producent tot consument en zo zal het ook weer moeten opgelost voor ver dat nog kan. Plastic zal nooit meer echt helemaal verdwijnen maar wij kunnen wel met zijn allen beslissen om het minder te gebruiken.

Het verbieden zal in sommige gevallen best helpen maar de ervaring leert dat als mensen dingen uit eigen beweging doet er vaak veel meer bereikt wordt dan wanneer je dingen gaat verbieden. De tijd dringt want dit probleem wordt alleen maar groter en groter en zal ook steeds meer invloed hebben op onze voedselketen, dit is wat wij achterlaten voor onze kinderen en klein kinderen.

“Prijzenswaardige initiatieven voor een plastic-armere wereld grijpen om zich heen. Bij tv-zender National Geographic staat juni in het teken van de campagne #stopmetplastic. Onderdeel daarvan afgelopen zondag schoonmaakacties op de stranden van Zandvoort en Scheveningen. Daar finishte de Volvo Ocean Race, met één deelnemer die de zeilrace over de wereld benutte voor de strijd tegen plastic: Turn the Tide on Plastic (Keer het tij tegen plastic). Filmpjes van Japanse en Senegalese fans die na WK-wedstrijden hun eigen afval op de tribunes opruimden, gingen de wereld over. Gek eigenlijk. Zulk gedrag zou vanzelfsprekend moeten zijn.(Bron: nrc.nl)