Recyclen bedukt en gekleurd plastic

Een stap dichterbij het recyclen van bedrukt en gekleurd plastic

Wij zijn een stap dichterbij het recyclen van bedrukt en gekleurd plastic van bijvoorbeeld melkpakken. Melkpakken zijn veelal gemaakt van zogenaamd lagedichtheid-polyethyleen of LDPE. Vaak zijn deze pakken bedrukt wat recyclen onmogelijk maakte of in ieder geval bemoeilijkt. Door een samenwerking van de twee Duitse bedrijven Siegwerk en APF AG is er een start gemaakt met experimenten die het mogelijk moeten maken om melkverpakkingen en folies hoogwaardig te recyclen. Hierbij word de inkt van plastic gescheiden waardoor het mogelijk word het plastic te recyclen zonder de nadelige gevolgen van de gebruikte inkt.

Siegwerk is een inktbedrijf dat dit jaar is bezig geweest met het ontwikkelen van folies voor bijvoorbeeld melkpakken met speciale kleuringen die goed blijven zitten maar die tegelijkertijd ook makkelijk uitwasbaar zijn mocht het melkpak in het afval belanden. De folies worden vooral gebruikt voor melkpakken en verpakkingen vanz zuivel en frisdrank.

APK werkt al geruime tijd aan een nieuwe plastic soort die makkelijker recyclebaar is. Het plastic lost makkelijker op en heeft uiteindelijk een betere kwaliteit voor hergebruik. Bij het produceren en recyclen van plastic komt Co2 vrij . Deze nieuwe plastic soort zorgt volgens APK voor een besparing van 47% tot wel 88% ten opzichte van het maken van nieuw plastic. Deze getallen wijken niet af van wat andere recycling bedrijven opgeven. Hierbij moet je wel bedenken dat het dan gaat om hoogwaardig plastic en niet zoals in dit geval om laagwaardig plastic. De reden ervoor is er een van geld. Laagwaardig bedrukt plastic recyclen word eigenlijk niet gedaan omdat het te duur is en het eind product niet breed inzetbaar zou zijn. Dit omdat het gerecyclede materiaal gekleurd is door de inkt van het het aangevoerd plastic afval.

Echter met dit procede is het mogelijk de inkt te filteren met een speciaal filter. Het gesmolten plastic word door dit speciale filter gevoerd waarbij de inkt deeltjes achterblijven in het filter. Met name kleuren als rood, zwart en blauw lijken prima te filteren. De resultaten van deze kleuren leverden “bijna-maagdelijk plastic op”. De kleur geel daarentegen blijkt een stuk lastiger te zijn.


LDPE plastic beslaat om en nabij 1 procent van alle gebruikte aardolie consumptie ter wereld. Het mag duidelijk zijn dat hoe beter de recycling van LDPE plastic kan worden uitgevoerd, hoe groter de milieuwinst is. Daarnaast is het procede dat APK heeft bedacht niet-chemisch is wat in de praktijk neerkomt op een stuk minder energie die nodig is voor het recyclen. Over het hoe en wanneer de techniek gaan toepassen is nog niet veel bekend. Ook over de toepassing en welke producten hier uit gaan komen word ook nog gesproken.