Plastic bak vervangt de bananendoos in 2018

bananendoos
Bananedoos wordt verangen in 2018 door plastic vouwkrat

Wie kent ze niet, de welbekende van karton gemaakte bananendozen. Naast de hoofdtaak, het verpakken en vervoeren van bananen, kom je ze tegen in de dozen bak bij menig supermarkt, op rommelmarkten, als dierenverblijf en tijdens het verhuizen. Maar het duurt niet lang meer voordat ze definitief uit ons dagelijks bestaan zullen gaan verdwijnen. Fruitimporteurs willen er namelijk vanaf.

Bananen zijn na sinaasappels de meest geïmporteerde fruitsoort en wegen er behoorlijk in. In één bananendoos kan 18 kilo worden vervoerd. Er zijn jaarlijks zodoende zo”n vijf miljoen bananendozen nodig om de bananen te importeren en kan goedkoper én duurzamer.

Bananenklapkrat In 2018 zullen Nederlandse fruitimporteurs starten met een proef waarbij de kartonnen dozen worden vervangen door meermaals bruikbare Vouwkratten, de zogenaamde bananenklapkratten. Deze kratten zijn onderdeel van het verduurzamen van de verpakkingsindustrie. Zoals de naam al doet vermoeden is de nieuwe krat inklapbaar en valt hij meerdere keren te gebruiken. Mede hierdoor kan met deze kratten veel winst worden behaald. Daarnaast scheelt het aanzienlijk in het gebruik van grondstoffen en transportkosten; maar liefst duizenden transportkilometers per jaar.

In 2018 zal tien procent van alle dozen al vervangen kunnen worden door plastic kratten. Deze kratten kunnen na gebruik leeg en ingeklapt weer terug worden vervoerd naar Midden en Zuid-Amerika om opnieuw te worden volgeladen met bananen